Wet normalisering rechtspositie ambtenaren aangenomen door Eerste Kamer
Home » Actueel » Wet normalisering rechtspositie ambtenaren aangenomen door Eerste Kamer

Wet normalisering rechtspositie ambtenaren aangenomen door Eerste Kamer

08 november 2016

Op 8 november 2016 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren. Nadat op 4 februari 2014 de Tweede Kamer had ingestemd met het wetsvoorstel is deze nu ook door de Eerste Kamer aangenomen. VVD, CDA, 50PLUS, D66 en PVV stemden voor. Nu de invoering van de wet veel veranderingen met zich mee zal brengen, is de voorlopige invoeringsdatum 1 januari 2020. Hiermee zal het private arbeidsrecht van toepassing worden op de meeste ambtenaren. Ambtenaren werkzaam bij defensie, politie en de rechterlijke macht zullen niet onder het private arbeidsrecht gaan vallen.

Als gevolg van de wet normalisering rechtspositie ambtenaren zal op het moment van inwerkingtreding de eenzijdige ambtelijke aanstelling automatisch worden omgezet in een tweezijdige arbeidsovereenkomst. Hiermee wordt het arbeidsrecht uit het Burgerlijk Wetboek ook voor ambtenaren van toepassing.

Op 12 januari 2017 bespreekt het College voor Arbeidszaken welke acties er nodig zijn om te zorgen dat de gemeentelijke sector klaar is voor de normalisatie in 2020. Uiteraard houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent de wet normalisering rechtspositie ambtenaren.

Print of deel dit artikel online