Werkgever let op: opstarttijd voor aanvang van de dienst telt mee voor het loon!
Home » Actueel » Werkgever let op: opstarttijd voor aanvang van de dienst telt mee voor het loon!

Werkgever let op: opstarttijd voor aanvang van de dienst telt mee voor het loon!

26 april 2022

Veel werknemers zijn vaak wat eerder op het werk om de computer op te starten zodat alles klaar staat als de werkdag begint. De vraag is echter of deze opstarttijd als arbeidstijd moet worden beschouwd zodat de werkgever hierover loon moet betalen. Op 8 april 2022 heeft de rechtbank Den Haag zich hierover gebogen. Het ging hierbij om een werknemer van een teleperformance bedrijf (callcenter) die het niet met de werkgever eens was dat de opstarttijd niet gold als arbeidstijd.

Opstarttijd is ook arbeidstijd

In deze zaak ging het om werknemers die voor aanvang van iedere dienst de computer moesten opstarten en moesten inloggen in verschillende programma’s dan wel deze openen. De rechter is van mening dat deze opstarttijd is aan te merken als arbeidstijd. In deze tijd gelden al de instructies van de werkgever, te weten het moeten opstarten van alle programma’s die nodig zijn voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Het gaat om voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn om de andere werkzaamheden te kunnen uitoefenen. Ook moesten de werknemers van het bedrijf volgens de planningsregels tien minuten voor aanvang van de dienst aanwezig zijn.

Uitzondering

De opstarttijd kan dus gezien worden als arbeidstijd waarover loon moet worden betaald. Dit is echter niet in alle gevallen zo. Er zijn situaties denkbaar waarbij de werkgever zijn werknemers niet verplicht om tien minuten van te voren aanwezig te zijn om alle programma’s alvast te kunnen opstarten. Wanneer de werkgever zijn werknemers niet verplicht om tien minuten opstarttijd aan te houden maar werknemers hier bijvoorbeeld zelf voor kiezen, is het goed denkbaar dat de opstarttijd dan niet beschouwd wordt als arbeidstijd en dus geen loon verschuldigd is over die tien minuten.

Mocht u twijfelen of u wel of niet loon verschuldigd bent over de opstarttijd of heeft u een andere vraag gerelateerd aan het loon en/of de arbeidstijd, neem vooral contact met ons op en wij zullen u zo goed mogelijk helpen.

Print of deel dit artikel online