Meldpunt wet DBA moet onbedoelde effecten op de arbeidsmarkt in kaart brengen
Home » Actueel » Meldpunt wet DBA moet onbedoelde effecten op de arbeidsmarkt in kaart brengen

Meldpunt wet DBA moet onbedoelde effecten op de arbeidsmarkt in kaart brengen

02 november 2016

Door de komst van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is per 1 mei 2016 de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) vervallen. De VAR zorgde voor duidelijkheid omtrent de fiscale situatie waardoor opdrachtgevers zeker wisten dat er geen loonheffingen of premies betaald hoefden te worden. Waar voorheen gebruik werd gemaakt van de VAR  kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers nu gebruiken maken van modelovereenkomsten. De belastingdienst heeft deze modelovereenkomsten opgesteld in samenwerking met belangenorganisaties.

Inmiddels is er een meldpunt DBA geopend om de knelpunten rondom het verdwijnen van de VAR en het gebruik van modelovereenkomsten te registreren. Op de website kunnen zzp’ers, intermediairs, opdrachtgevers en branche- of belangenorganisaties een melding maken. Te lezen is op de website www.meldpuntdba.nl dat de ministeries van financiën en sociale zaken en werkgelegenheid de knelpunten samen met de branche- en belangenorganisaties zullen oppakken.

Op 19 september 2016 zond Staatssecretaris Wiebes van Financiën zijn eerste Voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer waarin het meldpunt werd aangekondigd. In zijn tweede Voortgangsrapportage zal staatssecretaris Wiebes de analyses van het meldpunt wet DBA opnemen.

Print of deel dit artikel online